Правила миття посуду - Сторінка медсестри <!--if()-->- <!--endif--> - Навчально-виховна робота - Софіївський ДНЗ "Чайка"
Головна » Матеріали » Сторінка медсестри

Правила миття посуду

«Інструкція щодо організації харчування

 дітей у дошкільних навчальних закладах»

 № 298/227

                                                                                                                           від 17.04.2006 року 

Правила миття посуду

 

1.Миття посуду проводиться у спеціально промаркованих ємкостях, на яких зазначено рівень заповнення водою.

 

2.Столовий посуд звільняють від залишків їжі щіткою або дерев’яною лопаткою в спеціально промарковані ємкості з кришкою для харчових відходів.

 

3.Замочують у першому відділенні мийної ванни у воді при температурі 50-60 градусів з додаванням харчової соди ( на 5 літрів води 100 гр. соди).

 

4.Вимитий посуд споліскується гарячою проточною водою. Спочатку обробляються горнятка, потім тарілки, в останню чергу миється столове приладдя (ложки, виделки). Помиті ложки та виделки підлягають обов'язковому прожарюванню у духових шафах.

 

5.Інвентар (дошки, ножі) після використання також миють водою з миючими засобами та ополіскують гарячою водою (65 градусів), просушують на гранчастих полицях або решітках.

 

6.Чистий столовий посуд просушують на гранчастих полицях на ребрі (забороняється витирати) і зберігають у закритих шафах, а столові прибори у ємкостях, ручками догори.

 

7.Ємкості для столових приборів, розноси для зберігання чистих  чашок необхідно мити не рідше ніш один раз на день.

 

8.Пристрій для протирання, овочерізки, м’ясорубки після використання розбирають, ретельно промивають гарячою водою з миючим засобом, прополіскують окропом, висушують. Металеві частини машин після миття просушують у духовій шафі.

 

9.Столи, ванни, для миття посуду, після закінчення роботи  миють миючим засобом.

 

10.Щітки, йоржики після миття посуду  промивають (мочалки і ганчірки перуть із миючим засобом), споліскують і висушують. При зношенні своєчасно замінюють на нові.

 

11.В період карантину за епідемічними показниками посуд після миття дезінфікують кип’ятінням: при гострих кишкових інфекціях –упродовж 25 хвилин після закипання, при вірусному гепатиті – 45 хвилин.

 

12.Замість кип’ятіння можна знезаражувати вимитий посуд у духовій шафі.

 

З правилами ознайомлений:

Категорія: Сторінка медсестри | Додав: Тата (13.07.2015)
Переглядів: 2849